Popękane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nad kąpielą wodną rozpuszczamy połamaną czekoladę z masłem.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i aromat waniliowy.
Masę jajeczną łączymy z rozpuszczoną, wystudzoną czekoladą. Przesiewamy mąkę i proszek do piecznie. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Ze schłodzonego ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C ok 12 minut.
Porady
Masę najlepiej chłodzić całą noc wtedy mamy pewność, że ciasteczka ładnie popękają.
Komentarze