Popękane ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka, które nie tylko efektownie wyglądają ale i wyśmienicie smakują.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 200g czekolady deserowej
    * 100g masła
    *1 i 2/3 szklanki mąki
    * 3 jajka
    * 2/3 szklanki cukru
    * kilka kropel aromatu waniliowego
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Popękane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy połamaną czekoladę z masłem.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i aromat waniliowy.
    Masę jajeczną łączymy z rozpuszczoną, wystudzoną czekoladą. Przesiewamy mąkę i proszek do piecznie. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
    Ze schłodzonego ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C ok 12 minut.

Porady

Masę najlepiej chłodzić całą noc wtedy mamy pewność, że ciasteczka ładnie popękają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować