Popękane ciasteczka cytrynowe

4.47 (149 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste, efektowne i mocno cytrynowe popękane ciasteczka polecają się w tym roku na słodkie poczęstunek dla Świętego Mikołaja :) ale dzieci też będą zachwycone :D

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
    ½ kostki masła
    2 jajka
    ½ szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka otarta z 1 cytryny
    Sok z ½ cytryny
    Około 2/3 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – odstawiamy do wystygnięcia.

    W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

    Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

    Cukier puder wsypujemy na talerzyk.

    Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując między ciastkami odstępy (rosną ).

    Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut.

    Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestygnięcia, a potem pałaszujemy popijając szklanką mleka ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Cytryna Czekolada Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować