Pyszne, proste, efektowne i mocno cytrynowe popękane ciasteczka polecają się w tym roku na słodkie poczęstunek dla Świętego Mikołaja :) ale dzieci też będą zachwycone :D
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
½ kostki masła
2 jajka
½ szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 cytryny
Sok z ½ cytryny
Około 2/3 szklanki cukru pudru
Popękane ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Cukier puder wsypujemy na talerzyk.
Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując między ciastkami odstępy (rosną ).
Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestygnięcia, a potem pałaszujemy popijając szklanką mleka ; )
Komentarze