Francuskie ciastka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie z odrobiną wody i prażymy aż jabłka zmiękną. Dodajemy cynamon i jeszcze chwilę prażymy. W rondelku gotujemy 400 ml mleka, gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Mieszamy aż zgęstnieje dodajemy cukier i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto francuskie kroimy na równe prostokąty (u mnie wyszło 16). Na środek prostokąta wykładamy jabłka i budyń. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zlepiamy dokładnie boki. Ciastka delikatnie nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 200 °C i pieczemy około 15 minut.
Komentarze