Francuskie ciastka z jabłkiem

4.11 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie ze słodką niespodzianką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 budyń waniliowy
    500 ml mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 jabłka
    1 jajko
    cynamon do smaku
    cukier cynamonowy
Wystaw ocenę:

4.11 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Francuskie ciastka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prażone jabłka 1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie z odrobiną wody i prażymy aż jabłka zmiękną. Dodajemy cynamon i jeszcze chwilę prażymy. W rondelku gotujemy 400 ml mleka, gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Mieszamy aż zgęstnieje dodajemy cukier i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Formujemy ciastka 2. Ciasto francuskie kroimy na równe prostokąty (u mnie wyszło 16). Na środek prostokąta wykładamy jabłka i budyń. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zlepiamy dokładnie boki. Ciastka delikatnie nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 200 °C i pieczemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować