Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy chleb.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
    300g mąki żytniej
    50g drożdży
    1l ciepłej wody
    3 płaskie łyżeczki soli
    2 płaskie łyżeczki cukru
    2 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki pestek dyni
    1/2 szklanki otrąb pszennych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na chwile aby drożdże zaczęły pracować. Gdy masa urośnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią, sól, ciepłą wodę , ziarna słonecznika, pestki dyni i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do dwóch foremek ( keksówek ), wyrównujemy wierzch smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami słonecznika. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 25minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C przez 1 godzinę.

Porady

Do chleba można dodać również siemię lniane lub inne ulubione ziarenka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować