Popękane ciasteczka cytrynowe

4.5 (165 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Popękane ciasteczka cytrynowe są lekko chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Idealne na pogaduchy do kawy i herbaty.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
    2 jajka
    180 g cukru
    utarta skórka z cytryny ekologicznej
    1 łyżeczka cukru waniliowego( lub odrobinę płynnego ekstraktu waniliowego)
    150 g mąki pszennej
    100 g mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    odrobinę kurkumy, dosłownie na czubku noża
    cukier puder do posypania ok. 50 g
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Popękane ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlać olej i całe jajka. Ubijać mikserem na średnich obrotach przez minutę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
    2. Dodać obie maki i proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinkę kurkumy. Zmiksować do połączenia. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
    3. Dwie prostokątne foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukier puder przesiać do miski. Z ciasta formować nieduże kulki. Wybrałam wielkość pomiędzy orzechem włoskim, a czereśnią. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i kłaść na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku około 13 minut. Nie powinny być zbyt ciemne. Po wystygnięciu przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Porady

Ciasto jest dość klejące, więc najlepiej jest do lepienia kulek zwilżyć wodą ręce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować