Pomidorowe koszyczki makaronowe z klopsem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste koszyczki. Będą idealną przekąską na imprezę ale nie tylko. Zrobiłam je na kolację na ciepło. Ale zimne też są bardzo dobre. Pieczone w piekarniku także nie mamy za wiele pracy. Ugotować makaron wcześniej i do dzieła.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • koszyczki makaronowe:

    200 g makaronu nitki

    300 g passaty pomidorowej

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz, bazylia, oregano, chili

    100 g sera żółtego tartego

    olej do smażenia



    klopsiki:

    1 jajko

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    200g wołowiny mielonej u mnie tatar

    przyprawa do mielonego

    3 łyżki bułki tartej

    6 pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti

Pomidorowe koszyczki makaronowe z klopsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki:

    Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, dodaję drobno pokrojoną cebule i czosnek, wsypuję bułkę tartą. Dodaję przyprawę do mielonego. Mięso wyrabiam dokładnie rękoma. Formuję nieduże klopsiki. U mnie wyszło 12 sztuk. Odstawiam do lodówki.
  • 2. Koszyczki:

    W garnku zagotowuję wodę z solą, wsypuję makaron i gotuję trzy minuty. Tak jak jest na instrukcji opakowania, odcedzam. Cebulę i czosnek drobno szatkuję. Przesmażam na patelni na oleju. Dodaję passatę pomidorową, i chwilę dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, chili.

    Makaron ugotowany przesypuję do garnka z powrotem, dodaję ser starty/ jedną łyżkę sera zostawiam do posypania klopsów przed końcem pieczenia/, sos pomidorowy i mieszam. Trzy łyżki sosu zostawiam po posmarowania koszyczków przed pieczeniem.

    Żeby koszyczki łatwo można było wyjąć po upieczeniu z formy wykładam każde wgłębienie kawałkiem papieru do pieczenia. Nakładam masę makaronową, smaruję sosem pomidorowym i wciskam kulkę mięsną. Układam po połówce pomidorka. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wstawiam formę zmniejszam na 180 stopni i piekę ok. 20 minut. Przed końcem pieczenia posypuję startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron spaghetti Przecier pomidorowy Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować