Taką smaczną przystawkę można przygotować, gdy zostaną nam ziemniaki z poprzedniego dnia. Są to klopsy z ziemniakami, podane w innej, ciekawej formie :)
Koszyczki ziemniaczane z klopsem pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koszyczki ziemniaczane: ziemniaki i marchewki umyj i oczyść. Przekrój na pół i ugotuj do miękkości, w lekko posolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Następnie warzywa przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj mąkę, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Wyrób gładkie ciasto i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywaj kawałek ciasta i uformuj z niego koszyczek, do którego zmieści się klopsik.
2.Klopsy: do miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wyrób na gładką masę i formuj niewielkie kuleczki. Mięsne kulki wrzucaj na posolony wrzątek i gotuj przez ok.5-7 minut. Odcedź i układaj po jednym klopsie w koszyczku.
3.Obok klopsa powciskaj kawałki osączonej papryki konserwowej. Gotowe danie zapiekaj ok. 20 minut w 180 st (do zrumienienia koszyczka). Pod koniec pieczenia wierzch posyp startym żółtym serem i jeszcze chwilę podpiecz. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarze