Lekka zupa krem z pora, korzenia pietruszki i jabłka, o przyjemnym korzennym aromacie, z charakterną nutą białego sera solankowego. Potrawa idealna na szybką ciepłą strawę.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g oczyszczonego pora
300 g oczyszczonej pietruszki korzeniowej
1 średniej wielkości jabłko (150 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
1 L bulionu warzywnego
250 g sera solankowego 8,5% tłuszczu
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, kurkumy
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Zupa krem z pora, pietruszki i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać rozdrobnionego pora i przyprawy – owoce kolendry, imbir, cynamon, kurkumę, chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć drobno pokrojone pietruszkę i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) i smażyć jeszcze kilka min.
2.Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 – 25 min. Do zupy dodać pokruszony ser – potrawę zmiksować za pomocą blendera na krem.
3.Następnie wsypać natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku i wymieszać. Przed podaniem zupę podgrzać.
Komentarze