Zupa krem z pora, pietruszki i jabłka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka zupa krem z pora, korzenia pietruszki i jabłka, o przyjemnym korzennym aromacie, z charakterną nutą białego sera solankowego. Potrawa idealna na szybką ciepłą strawę.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g oczyszczonego pora
    300 g oczyszczonej pietruszki korzeniowej
    1 średniej wielkości jabłko (150 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    1 L bulionu warzywnego
    250 g sera solankowego 8,5% tłuszczu
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, kurkumy
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z pora, pietruszki i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pora, pietruszki i jabłka 1. W garnku rozpuścić masło, dodać rozdrobnionego pora i przyprawy – owoce kolendry, imbir, cynamon, kurkumę, chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć drobno pokrojone pietruszkę i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) i smażyć jeszcze kilka min.
  • Zupa krem z pora, pietruszki i jabłka 2. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 – 25 min. Do zupy dodać pokruszony ser – potrawę zmiksować za pomocą blendera na krem.
  • Zupa krem z pora, pietruszki i jabłka 3. Następnie wsypać natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku i wymieszać. Przed podaniem zupę podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować