Pomarańczowa Babka Wielkanona

4.5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna pomarańczowa babka na małą foremkę :) Daję ją do koszyka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja
    50 g masła
    ⅔ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    starta skórka z 2 pomarańczy, sok z ½ pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Pomarańczowa babka wielkanona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodawać po żółtku i ubić na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dalej miksować. Na koniec dodać roztopione, przestudzone masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy. Tak przygotowane ciasto przelać formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 190 ° przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować