Przepyszna pomarańczowa babka na małą foremkę :) Daję ją do koszyka.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jaja
50 g masła
⅔ szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 2 pomarańczy, sok z ½ pomarańczy
Pomarańczowa babka wielkanona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodawać po żółtku i ubić na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dalej miksować. Na koniec dodać roztopione, przestudzone masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy. Tak przygotowane ciasto przelać formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 190 ° przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Komentarze