Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na rodzinne spotkanie przy świątecznej kawie proponuję pyszną i szybką babkę na soku pomarańczowym. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Pięknie pachnie pomarańczami, jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    220 g masła

    szczypta soli

    1 szkl cukru

    5 jajek

    3 szkl mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szkl soku pomarańczowego


    Lukier:

    szkl cukru pudru

    2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Sok

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę i sok pomarańczowy. Ciasto przelać do foremki posmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać lukrem.


    Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować