Babka pomarańczowa

  • wyświetlono: 158 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na rodzinne spotkanie przy świątecznej kawie proponuję pyszną i szybką babkę na soku pomarańczowym. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Pięknie pachnie pomarańczami, jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

joanna30
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

220 g masła

szczypta soli

1 szkl cukru

5 jajek

3 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl soku pomarańczowego


Lukier:

szkl cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka pomarańczowa

  • 1. Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę i sok pomarańczowy. Ciasto przelać do foremki posmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać lukrem.


    Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoWielkanocbabkasok pomarańczowyz sokiem
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Babka bananowa ze skórką pomarańczową

Babka tak przygotowana, pachnie...

Babka makowo-pomarańczowa

Dodane przez: Magster

BABKA MAKOWO-POMARAŃCZOWA

Przepyszna babeczka, wilgotna do...

Dodane przez: KingaM4444

Babka pomarańczowa

Proste, smacze i szybkie w przygotowaniu...

Pomarańczowa babka drożdżowa

Dodane przez: Anyzkowo

Pomarańczowa babka drożdżowa

Pyszna i pachnąca pomarańczami

Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem waniliowym

Dodane przez: justi2401

Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem

Moim zdaniem jedna z lepszych babek....

Babka makowo-pomarańczowa

Dodane przez: monika016

Babka makowo-pomarańczowa

Nic nie pasuje do maku tak jak...