pomarańczowa babka gotowana

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Wyszła tak cudowna, że mogę śmiało powiedzieć, że pieczone babki mogą się przy niej schować. Miękka, puszysta, delikatna, wilgotna i bez suchej skórki. A do tego obłędnie pachnąca pomarańczami. Wykończyłam ją czekoladą z orzechami, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Niby zwykła babka ale idealna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    szklanka cukru
    250 g masła + do wysmarowania foremki
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z dwóch pomarańczy
    100 g czekolady mlecznej z orzechami
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Pomarańczowa babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie utarta na puch wbijać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki), zamknąć szczelnie. Do dużego garnka włożyć formę z ciastem i nalać wody do połowy wysokości blaszki. Przykryć pokrywką i gotować około 70-75 minut. Zaraz po ugotowaniu babkę wyjąć z foremki i wyłożyć do góry dnem. Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem dać do miseczki. Umieścić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Polać babkę i zostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować