Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, do wykonania którego nie potrzebujesz miksera. Idealne na Wielkanoc.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru
    6 jajek w temperaturze pokojowej
    1 duża pomarańcza
    12 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 szklanka oleju
    8 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Sok

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę wkładamy do szklanej miski i zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy pod zimną wodą. Ścieramy pomarańczową skórkę na drobnych oczkach tarki (nie ścieramy białej wewnętrznej, bo ciasto zrobi się gorzkie).
    Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem. Dużą formę na babę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Jajka, śmietanę i cukier mieszamy za pomocą trzepaczki. Wlewamy olej, sok z połowy pomarańczy i dodajemy startą skórkę-łączymy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników (to bardzo ważne!), mogą zostać małe grudki, to nic złego. Masę przekładamy do formy i pieczemy przez około 35-40 minut. Studzimy. W miseczce mieszamy sok z drugiej połowy pomarańczy z cukrem pudrem. Ciasto polewamy powstałym lukrem. Smacznego!

Porady

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować