Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę wkładamy do szklanej miski i zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy pod zimną wodą. Ścieramy pomarańczową skórkę na drobnych oczkach tarki (nie ścieramy białej wewnętrznej, bo ciasto zrobi się gorzkie).
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem. Dużą formę na babę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jajka, śmietanę i cukier mieszamy za pomocą trzepaczki. Wlewamy olej, sok z połowy pomarańczy i dodajemy startą skórkę-łączymy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników (to bardzo ważne!), mogą zostać małe grudki, to nic złego. Masę przekładamy do formy i pieczemy przez około 35-40 minut. Studzimy. W miseczce mieszamy sok z drugiej połowy pomarańczy z cukrem pudrem. Ciasto polewamy powstałym lukrem. Smacznego!
Komentarze