Policzki wołowe z warzywami

4.49 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Duszone policzki z warzywami korzennymi, idealne jednogarnkowe danie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg policzków wołowych
    1-2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2-3 marchewki
    2-3 pietruszki
    3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Policzki wołowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Policzki wołowe z warzywami 1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki.
    Warzywa oczyść.
    Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj.
    Marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.
  • 2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni (bez plastikowych części) rozgrzej olej.
    Porcje policzków obsmaż na oleju, dodaj pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Mieszając co jakiś czas smaż kilka minut.
    Dodaj warzywa korzeniowe, wlej wino. Dopraw solą i pieprzem.
    Rondel przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
    Duś około 2 godziny – mięso musi powinno miękkie.

Porady

Świetnie smakują z kluseczkami, kopytkami lub kaszami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Policzki wołowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować