Policzki wołowe na plackach ziemniaczanych z grillowanymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Policzki wołowe pokroić w dużą kostkę. Kminek, rozmaryn, kolendrę, kardamon, papryczki chili i cynamon zmiksować w młynku. Mięso obtoczyć w mieszance przypraw i przełożyć do naczynia do zapiekania. Marchewkę i szalotki obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, szalotki na cztery i dodać do mięsa razem z obranymi i pokrojonymi ząbkami czosnku. Podlać winem i 1/2 szklaki wody, dodać miód, ocet balsamiczny i sos sojowy. Piec do miękkości mięsa, ok. 2 godzin. Kiedy mięso będzie miękkie, posolić i dusić jeszcze ok. 15 minut.
2.Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Dodać jajko, mąkę, sól, pastę chili i zioła prowansalskie. Wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju placki ziemniaczane.
3.Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową, posypać solą i pieprzem i smażyć 1-2 minut.
Na talerzu ułożyć umytą i osuszoną roszponkę, a na niej pomidorki. Skropić olejem orzechowym. Na sałacie ułożyć placki ziemniaczane, a na nich policzki wołowe z sosem. Smacznego :)
Komentarze