REKLAMA

Długo pieczone policzki wołowe

wyświetlono: 106 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Długo pieczone policzki wołowe z pure ziemniaczanym z chrzanem. 

opublikowany: 15.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 40 min

Składniki:

  • - 1,7 kg policzków wołowych,
    - 5 marchewek,
    - 5 selerów naciowych,
    - papryka czerwona,
    - 2 cebule,
    - śliwki suszone (ok. 10 sztuk),
    - świeży imbir (5 grubsze plasterki),
    - 4 ząbki czosnku,
    - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
    - 2 łyżeczki musztardy stołowej,
    - 1 butelka czerwonego wina + woda/bulion,
    - ocet balsamiczny,
    - sól/pieprz,
    - przyprawy: majeranek, curry, papryka słodka/ostra, papryka wędzona, 1 gwiazdka anyżu (jak lubicie), cynamon, ziele angielskie,

    Dodatkowo:
    - koperek,
    - ziemniaki,
    - śmietana,
    - chrzan
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Polędwiczki kroimy na mniejsze części, odkrajamy większe błonki. Polewamy octem balsamicznym, pomiędzy kładziemy czosnek, imbir w plasterkach (obrany) i śliwki. Zalewamy winem. Ocet balsamiczny zmiękczy mięso, soli nie dajemy na tym etapie. Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień mięso wyjmujemy, osuszamy w papier kuchenny. Na rozgrzanej patelni na oleju z odrobiną masła, podsmażamy mięso z każdej strony do zarumienienia. Następnie wyjmujemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Przekładamy do brytfanki. Z marynaty wyjmujemy czosnek i imbir. Na patelni po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pociętą w piórka, dodajemy czosnek, imbir, ziele angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę, następnie przekładamy do brytfanki. Na tej samej patelni dodajemy ponownie olej i podsmażamy marchewkę i seler naciowy pocięte w grubsze plasterki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do brytfanki. Dodajemy resztę przypraw, sypiemy na "oko". Dolewamy do wina wody/bulionu tak aby mięso było przykryte, a w trakcie pieczenia dolewamy w razie konieczności, żeby było cały czas przykryte. Przykrywamy brytfankę i pieczemy ok. 4 godz w temp 160 stopni. Po upieczeniu mięso jest pyszne, mięciutki i delikatne, a tłuszcz którego nie wycięliśmy wytopił się i zmienił w galaretkę. Mięso podajemy z pure ziemniaczanym z chrzanem, buraczkami na ciepło i/lub sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną.

    Pure ziemniaczane z chrzanem:
    Posolone ziemniaki gotujemy, do miękkości, ugniatamy z masłem dodajemy 1 łyżkę śmietany i chrzan (do smaku).
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Policzki wołowe

Z przepisu Mamy :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 20.01.2017 | wyświetlono: 2447 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Policzki wołowe z boczniakami

Policzki to mało popularne mięso, ale bardzo smaczne :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.08.2017 | wyświetlono: 590 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Cafe Babilon_Laura ja

Policzki wołowe z warzywami

Duszone policzki z warzywami korzennymi, idealne jednogarnkowe danie.

kategoria: Dania główne Dania jednogarnkowe gulasz opublikowany: 30.08.2019 | wyświetlono: 1240 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE