Polewka piwna (Kujawy)

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jedna z odmian staropolskiej zupy piwnej.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jasne piwo: 1 litr
    - żółtka: 4 sztuki
    - śmietana: 2 łyżki
    - biały ser (dobrze jeśli jest podsuszony): 300 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier: 4 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - ewentualnie cynamon: 1 szczypta
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - sól d smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Polewka piwna (kujawy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć ze śmietaną. Do gotującego się piwa wlać mleko z mąką. Zdjąć z gazu i wlać żółtka. Mieszać, aż zupa zgęstnieje (uważać, żeby nie zagotować. Przyprawić. Do miseczek wyłożyć pokruszony ser, zalać polewką. Podawać z grzankami z bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko Ser biały Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować