Polędwiczki wieprzowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oryginalne, wykwintne danie z udziałem wieprzowej polędwiczki i truskawek:) Połączenie jak najbardziej udane:) Polecam odważnym

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwiczki wieprzowe: 60 dekagramów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - truskawki świeże: 300 gramów
    - białe wino półsłodkie: 0.5 szklanki
    - bazylia świeża garść: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - cukier puder: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe z truskawkami 1. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy szypułki. Przekrawamy owoce na pół lub na kawałki.
    Polędwiczki płuczemy, osuszamy i kroimy na grube plastry, lekko rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Plastry mięsa obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Rumienimy ze wszystkich stron.
  • Polędwiczki wieprzowe z truskawkami 2. Następnie dodajemy pokrojone truskawki, podlewamy winem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 5-10 minut.
  • Polędwiczki wieprzowe z truskawkami 3. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Ozdabiamy całość truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować