Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Jest to jedno z ulubionych dań dzieci, z powodu delikatności i miękkości.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
    1 duża cebula
    400 g małych pieczarek
    100g żółtego sera w plastrach
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki.
    Polędwiczki pokroić na plastry grubości 1 cm. Na patelni z pokrywką rozgrzać olej i poukładać plastry mięsa ciasno jeden koło drugiego. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć.
    W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i dusić aż wyparuje cała woda. Przyprawić solą i pieprzem.
    Gdy mięso się zrumieni, plastry odwrócić na drugą stronę i oprószyć solą i pieprzem. Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć jeszcze na 15 min. Gotowe! Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować