Zdrowo smacznie, efektywnie - dodatek suszonych pomidorów wspaniale nadaje charakter ! Tak podane danie zaskoczy niejednego, polecam dla osób będących na diecie :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Przepis na 4 porcje
- polędwiczka wieprzowa 500 g (0,50 kilogram)
- Ser Lazur Błękitny 100 g
- Kasza jęczmienna perłowa 200 g
- Brokuły 250 g (0,50 szt. (15 cm))
- suszone pomidory w oleju z ziołami 8 plastrów
- Cebula czerwona 120 g (1 sztuka duża)
- Pieprz czarny, zmielony 4 g (0,50 płaskich łyżeczek)
- Przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki
Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki pokroić w ok 2 cm plastry, rozpłaszczyć dłonią. W misce połączyć zalewę z suszonych pomidorów, przyprawę do wieprzowiny, pieprz. Wymieszać dokładnie, dodać polędwiczki i odstawić do lodówki na godzinkę.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwię, dodać kaszę perłową, zalać wodą do wysokości kaszy w rondlu, posolić. Gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody.
3.Polędwiczki wyciągamy z lodówki i podsmażamy na patelni ok 3 min z każdej strony, nie trzeba dodawać żadnej oliwy, oleju, ponieważ same polędwiczki były w nim zanurzone.
4.Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy na nie drobno pokrojone pomidory( po plastrze na każdy kawałek mięska), oraz pokrojony w plastry ser.
5.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 5 min ( ser powinien ładnie się rozpuścić.
6.W między czasie gotujemy różyczki brokuła ok 4 minutki.
7.Na talerzu układamy kaszę, na nią wykładamy mięsko, układamy brokuły
Komentarze