Polędwiczki wieprzowe w sosie z białego wina z czerwoną porzeczką i zielonym pieprzem, jako dodatek placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z pieczarkami. Posypane tymiankiem.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
600 gram polędwiczki wieprzowej
łyżka musztardy ziarnistej
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
szklanka białego wina
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
garść czerwonych porzeczek
1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
Polędwiczki wieprzowe w winnym sosie z czerwoną porzeczką z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACKI: Obrać ziemniaki i zetrzeć na małych oczkach. Przełożyć na sitko. tak aby, woda z ziemniaków spływała do miski. Na dnie osiądzie skrobia. Zlać wodę a skrobię przełożyć do utartych ziemniaków. Wbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na złoto na średnim ogniu.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na dość silnym ogniu rumieniąc. Doprawić solą i pieprzem.
POLĘDWICZKI: Umyć polędwiczkę, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pociąć na 4 cm kawałki. Rozbić na kotleciki i oprószyć sola i pieprzem. Rozgrzać olej. Usmażyć . Kiedy się zrumienią zdjąć z patelni. Na patelnię wlać wino i lekko odparować. Dodać musztardę, pieprz zielony i porzeczkę. Włożyć z powrotem zrumienione polędwiczki i chwilę poddusić razem.
Polędwiczki ułożyć w naczyniu. Polać sosem z duszenia a pomiędzy mięso włożyć placuszki ziemniaczane, rozłożyć pieczarki i posypać świeżym tymiankiem i przyozdobić porzeczkami.
Komentarze