Polędwiczki grzybowe z polentą

5 (1 ocen)

Pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek z grzybami z pewnością nie zawiedzie.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (około 450g)
    0,75l wywaru grzybowego (najlepiej z gotowania grzybów, ewentualnie z kostki grzybowej)
    40g suszonych grzybów mun (lub leśnych)
    średnia cebula
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka masła
    sól, czarny pieprz
    polenta:
    szklanka kaszki kukurydzianej
    2 szklanki wody
    łyżeczka soli
    2 łyżki masła
    łyżka oliwy z oliwek
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Polędwiczki grzybowe z polentą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości 1 cm i rozpłaszczamy dłonią. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Przesmażamy polędwiczki na mocno rozgrzanym tłuszczu 1 minutę z każdej strony. Polędwiczki przekładamy na talerz a na tłuszczu pozostałym z ich smażenia szklimy cebule pokrojoną w księżyce. Wkładamy ponownie polędwiczki. Dolewamy wywar grzybowy i grzybki mun. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut do miękkości.
  • 2. 2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Kaszkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i studzimy. Zestalona kaszkę kroimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy mało z oliwą. Porcje kaszki przesmażamy na złoto z obu stron. Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować