Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym

4.5 (153 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Polędwiczki wieprzowe, pachnące świeżym pieprzem, podane z delikatną polentą.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - polędwiczki wieprzowe: 800 gramów
    - olej: 6 łyżek
    - pieprz czarny: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana: 1 szklanka
    - musztarda: 1 łyżka
    - polenta: 500 gramów
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe 1. Polędwicę pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i delikatnie rozbić. Jedną stronę mięsa posmarować musztardą. Ziarna pieprzu drobno rozgnieść, obtoczyć nim polędwiczki. Na mocno rozgrzanym oleju smarzyć mięso zaczynając od strony nie posmarowanej musztardą. Usmażone zdjąć z patelni i posypać solą.
  • Polenta 2. Polentę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć polentę po ok. 1 minucie z każdej strony. Na podsmażonym maśle przygotować sos. Dodać śmietanę, musztardę i świeżo zmielony pieprz.
  • Polędwiczki wieprzowe 3. Polędwiczki wieprzowe podajemy polane sosem śmietanowo-pieprzowym. Do mięsa serwujemy polentę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować