Polędwiczki duszone w cebuli

4.47 (160 ocen)

  • 60 min

Kruche i soczyste polędwiczki z aromatyczną cebulką. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
    4 średnie białe cebule
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, czarny pieprz, tymianek
    ząbek czosnku
    bulion
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Polędwiczki duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki duszone w cebuli 1. Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osmażamy polędwiczki z obu stron prze minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso.

    Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kopytek i surówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować