Polędwiczka z warzywami po chińsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

To bardzo szybkie i proste danie kuchni chińskiej. Wystarczy wcześniej pokroić wszystkie składniki, a samo przygotowanie obiadu zajmie nam góra 10-15 minut. Podajemy z ryżem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 600g polędwiczki wieprzowej,
    • Mąka ziemniaczana,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 1 papryka,
    • 1 por,
    • 1 marchewka,
    • 1 cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 2 papryczki chili,
    • 4cm kawałek imbiru,
    • 4 łyżki oleju
    • SOS:
    • 6 łyżek octu ryżowego,
    • 6 łyżek wody,
    • 3 łyżki cukru trzcinowego,
    • 10 łyżek sosu sojowego,
    • DO PODANIA:
    • 300-400g ryżu,
    • Szczypiorek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka z warzywami po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos odstawiamy na bok.
    Z polędwiczki odcinamy zewnętrzną białą błonę. Następnie kroimy ją wzdłuż na pół. Kolejno mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Plasterki przekładamy do miski i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Staramy się, aby mięso było dokładnie obtoczone w mące.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w słupki. Papryczki chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
    Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy polędwiczkę i smażymy ją na dużym ogniu około 3 minuty często mieszając. Mięso powinno się delikatnie zarumienić i równomiernie obsmażyć. Mięso wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię dodajemy 2 łyżki oleju. Wkładamy warzywa: marchewkę, pora, cebulę i paprykę. Smażymy na średnim ogniu przez około 3-5 minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy chili, imbir i czosnek. Następnie dodajemy polędwiczkę, mieszamy. Kolejno wlewamy sos i gotujemy razem na dużym ogniu przez około 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. W między czasie mieszamy.
    Gotową polędwiczkę podajemy z ryżem. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować