Polędwiczka z warzywami po chińsku

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To bardzo szybkie i proste danie kuchni chińskiej. Wystarczy wcześniej pokroić wszystkie składniki, a samo przygotowanie obiadu zajmie nam góra 10-15 minut. Podajemy z ryżem.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 40min

Składniki

• 600g polędwiczki wieprzowej,
• Mąka ziemniaczana,
• Sól,
• Pieprz,
• 1 papryka,
• 1 por,
• 1 marchewka,
• 1 cebula,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 papryczki chili,
• 4cm kawałek imbiru,
• 4 łyżki oleju
• SOS:
• 6 łyżek octu ryżowego,
• 6 łyżek wody,
• 3 łyżki cukru trzcinowego,
• 10 łyżek sosu sojowego,
• DO PODANIA:
• 300-400g ryżu,
• Szczypiorek,

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczka z warzywami po chińsku

  • 1. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos odstawiamy na bok.
    Z polędwiczki odcinamy zewnętrzną białą błonę. Następnie kroimy ją wzdłuż na pół. Kolejno mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Plasterki przekładamy do miski i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Staramy się, aby mięso było dokładnie obtoczone w mące.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w słupki. Papryczki chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
    Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy polędwiczkę i smażymy ją na dużym ogniu około 3 minuty często mieszając. Mięso powinno się delikatnie zarumienić i równomiernie obsmażyć. Mięso wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię dodajemy 2 łyżki oleju. Wkładamy warzywa: marchewkę, pora, cebulę i paprykę. Smażymy na średnim ogniu przez około 3-5 minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy chili, imbir i czosnek. Następnie dodajemy polędwiczkę, mieszamy. Kolejno wlewamy sos i gotujemy razem na dużym ogniu przez około 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. W między czasie mieszamy.
    Gotową polędwiczkę podajemy z ryżem. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia chińskaobiadpolędwiczka

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczka duszona z warzywami

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Polędwiczka duszona z warzywami

Pyszne, kruche mięso z dodatkiem...

Wołowina z kapustą po chińsku

Dodane przez: Kloruś

Wołowina z kapustą po chińsku

Wołowina z kapustą, grzybami mun...

Polędwiczka z warzywami w mleku kokosowym

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka duszona z warzywami w mleku kokosowym

Delikatna, miękka i rozpływająca...

Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Dodane przez: Cukiereczek

Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Do dania użyłam mięsa z udek kurczaka...

Polędwiczka z warzywami

Dodane przez: czarrna

Polędwiczka z warzywami

Lekkie danie obiadowe :)

image-25y4v9c

Dodane przez: monika016

Kurczak po chińsku z ryżem

Odrobina egzotyki i odejście od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE