To bardzo szybkie i proste danie kuchni chińskiej. Wystarczy wcześniej pokroić wszystkie składniki, a samo przygotowanie obiadu zajmie nam góra 10-15 minut. Podajemy z ryżem.
Polędwiczka z warzywami po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos odstawiamy na bok.
Z polędwiczki odcinamy zewnętrzną białą błonę. Następnie kroimy ją wzdłuż na pół. Kolejno mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Plasterki przekładamy do miski i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Staramy się, aby mięso było dokładnie obtoczone w mące.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w słupki. Papryczki chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy polędwiczkę i smażymy ją na dużym ogniu około 3 minuty często mieszając. Mięso powinno się delikatnie zarumienić i równomiernie obsmażyć. Mięso wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię dodajemy 2 łyżki oleju. Wkładamy warzywa: marchewkę, pora, cebulę i paprykę. Smażymy na średnim ogniu przez około 3-5 minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy chili, imbir i czosnek. Następnie dodajemy polędwiczkę, mieszamy. Kolejno wlewamy sos i gotujemy razem na dużym ogniu przez około 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. W między czasie mieszamy.
Gotową polędwiczkę podajemy z ryżem. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze