Składniki sosu:
400 g mrożonych grzybów (wcześniej obgotowane),
1/2 szklanki gorącej wody zmieszana z 2 łyżkami sosu sojowego,
170 g śmietany 18% do zup i sosów,
duża garść posiekanej natki pietruszki.
Polędwiczka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby rozmrażam i osuszam.
Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w cienkie plasterki, następnie na połówki. Mięso oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.
Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso, smażę na większym ogniu często mieszając przez 5 minut.
Do polędwiczki wrzucam grzyby, smażę razem przez kolejne 2 minuty cały czas mieszając.
Wlewam bulion i gotuję przez 2 minuty.
Na koniec dodaję śmietanę i gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Danie posypuję posiekaną natką pietruszki.
Komentarze