Polędwiczka balsamiczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne.
Polędwiczkę natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Polędwiczkę obsmaż na rumiano z każdej strony i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlej ocet i dodaj cukier. Podgrzewaj kilka minut aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Podgrzewaj na wolnym ogniu, często mieszając.
Powstałym sosem zalej polędwiczkę w naczyniu i od razu włóż ją do nagrzanego piekarnika. Polędwiczkę piecz około 10 minut. Następnie wyjmij ją z piekarnika, a naczynie przykryj pokrywką. Daj odpocząć mięsu pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso i pokrój na plastry. Podawaj z resztą sosu, który zostanie z pieczenia.
Komentarze