Polędwiczka balsamiczna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To prosty przepis na przygotowanie efektownej polędwiczki. Podałem ją z sałatą z vinegretem i pieczonymi ziemniaczkami.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • o 1 polędwiczka wieprzowa,
    o ½ szklanki octu balsamicznego,
    o ½ szklanki brązowego cukru,
    o ¼ łyżeczki soli,
    o ¼ łyżeczki pieprzu,
    o 1 łyżka oleju,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka balsamiczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne.
    Polędwiczkę natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Polędwiczkę obsmaż na rumiano z każdej strony i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlej ocet i dodaj cukier. Podgrzewaj kilka minut aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Podgrzewaj na wolnym ogniu, często mieszając.
    Powstałym sosem zalej polędwiczkę w naczyniu i od razu włóż ją do nagrzanego piekarnika. Polędwiczkę piecz około 10 minut. Następnie wyjmij ją z piekarnika, a naczynie przykryj pokrywką. Daj odpocząć mięsu pod przykryciem przez 10 minut.
    Po tym czasie wyjmij mięso i pokrój na plastry. Podawaj z resztą sosu, który zostanie z pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ocet Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować