Polędwiczka z grzybami w cieście francuskim

  • wyświetlono: 961 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

W okresie Bożego Narodzenia w kuchni powinno być czuć grzyby. Dlatego na świąteczny obiad polecam soczystą polędwiczkę otuloną właśnie leśnymi grzybami. Do tego całość zamknięta jest w delikatnym cieście francuskim. Takie połączenie smakuje pysznie:)

Jaga85
  • 10 porcje
  • 140min

Składniki

Składniki na 8 porcji:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 1 duża polędwiczka wieprzowa,
• 1 cebula,
• Mrożone leśne grzyby (u mnie 800 gram po rozmrożeniu i odsączeniu wody),
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Tymianek suszony,
• 1 kostka grzybowa,
• Papryka do smaku,
• Olej,
• Oregano,
• Żółtko do smarowania ciasta,

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczka z grzybami w cieście francuskim

  • odsączanie grzybów z wody1. Grzyby rozmrażamy. Rozmrożone dokładnie odsączamy z wody. Można do tego celu użyć papierowych ręczników.
  • przygotowanie farszu2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Między czasie grzyby także kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość razem smażymy około 15- 20 minut do zredukowania płynu. W trakcie smażenia dodajemy do nich kostkę grzybową, tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Gotowy farsz studzimy.
  • obsmażanie polędwiczki3. Między czasie polędwiczkę przepłukujemy i osuszamy. Gotową nacieramy solą, pieprzem papryką oraz oregano. Przyprawioną obsmażamy z każdej strony po około 2 minuty na oleju.
  • nakładanie farszu4. Ciasto francuskie rozwijamy. Na jego środek wykładamy połowę grzybowego farszu. Na farsz wykładamy polędwiczkę, którą przykrywamy pozostałym farszem.
  • przed pieczeniem5. Ciasto francuskie zawijamy i dokładnie zlepiamy z każdej strony. Uformowaną pieczeń przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem ciasta do spodu.
    Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Tępą stroną noża wykonujemy na cieście dekoracyjną choinkę.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Polędwiczkę pieczemy około 35 minut. Gotową wyjmujemy, kroimy na porcje i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskiegrzyby leśneboże narodzeniepolędwiczka

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń

Dodane przez: karinzgr

Pieczeń z mięsem i grzybami w cieście francuskim

Efektownie wygląda i smakuje

image-06dlak0

Dodane przez: Aninka88

POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIE

pyszna propozycja obiadowa, nie...

Polędwiczka z warzywami w mleku kokosowym

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka duszona z warzywami w mleku kokosowym

Delikatna, miękka i rozpływająca...

szpinak w ciescie fr

Dodane przez: klementynka

szpinak z fetą w cieście francuskim

doskonały na spotkania, świetnie...

polędwiczki

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczki w cieście francuskim

Delikatne mięso otulone chrupiącym...

Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną...

Propozycja na stół wigilijny, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE