Polędwiczka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz. Następnie natnij ostrym nożem wzdłuż , uważając by nie przeciąć go do końca. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Wydrylowane wiśnie osącz z soku (płyn zachowaj). 1/3 część owoców ułóż na mięsie i zwiń delikatnie formując roladę. Owiń bawełnianą nicią.
2.Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż roladę z każdej strony. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz pod przykryciem ok.30 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso odkryj, by wierzch się zrumienił.
3.Sos wiśniowy: cebulę drobno posiekaj. Do rondelka wlej ocet, dodaj cukier i chwilę podgrzewaj, aż powstanie syrop. Dodaj cebulę, cynamon i wino. Gotuj tak długo, aż odparuje połowa płynu. Dodaj pozostałe wiśnie, sok oraz bulion i gotuj jeszcze ok.5 minut. Następnie wlej mąkę, wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut, aby polędwiczka "odpoczęła". Następnie usuń nici i pokrój mięso w plastry. Podawaj z sosem wiśniowym.
Komentarze