POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 500-600 g polędwicy wieprzowej
    100 g pomidorów suszonych (nie z zalewy)
    1 łyżka oregano suszonego
    4-5 łyżek bułki tartej
    sól, pieprz
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica wieprzowa pod kruszonką z pomidorów suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka z pomidorów suszonych:
    Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta.
  • 2. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy polędwicę z każdej strony po kilka minut. Następnie polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony pozostałą ilością oliwy i obsypujemy gotową kruszonką.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 min., a następnie kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować