Pieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
ok. 500-600 g polędwicy wieprzowej
100 g pomidorów suszonych (nie z zalewy)
1 łyżka oregano suszonego
4-5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Polędwica wieprzowa pod kruszonką z pomidorów suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka z pomidorów suszonych:
Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta.
2.Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy polędwicę z każdej strony po kilka minut. Następnie polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony pozostałą ilością oliwy i obsypujemy gotową kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 min., a następnie kroimy w plastry.
Komentarze