Soczysta polędwica wieprzowa z cebulą - doprawiona jedynie solą, pieprzem i majerankiem, podana np. z pieczonymi ziemniakami to pyszna propozycja na obiad na co dzień i od święta.
Polędwica wieprzowa z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz maśle przez 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Polędwicę obkrawamy z błon i nadmiaru tłuszczu.
Mięso solimy, dodajemy pieprz oraz majeranek - obtaczamy z każdej strony.
Podsmażamy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Przekładamy na cebulę.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 25 minut.
Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut poleżeć - odpocząć.
Komentarze