Podwójny sernik na zimno z morelami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Na spód blaszki 30x40, poukładać herbatniki.
2.masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Na koniec dodać sok z cytryny i dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na herbatniki i rozsmarować.
3.Ułożyć warstwę herbatników i trochę sernik schłodzić.
4.masa 2- Postąpić jak z 1 masą, z tym że po ubiciu śmietanki z serem, dodać porcjami miękką masę Kajmakową. Po zmiksowaniu z żelatyną, wyłożyć i rozsmarować masę w blaszce.
5.owoce- Odsączone połówki moreli, jeszcze raz przekroić i poukładać na serniku. Sernik schłodzić.
6.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i odstawić do lekkiego tężenia. Polać górę zastygniętego sernika i ponownie schłodzić. Sernik przetrzymywać w lodówce.
Komentarze