Podwójny sernik na zimno z morelami i galaretką

5 (3 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik bez pieczenia, z herbatnikami i morelami. Sernik z dwoma warstwami masy serowej o różnym smaku. Sernik na górze z galaretką, wyszedł pyszny.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD i 3 WARSTWA:
    -ok. 400 g. herbatników maślanych

    MASA SEROWA 1 :
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    MASA SEROWA 2 :
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -460 g. Kajmaku
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    OWOCE:
    -470 g. moreli z puszki, po odsączeniu

    GALARETKA:
    -1 l. wody
    -3 galaretki o smaku Woda kokosowa
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Podwójny sernik na zimno z morelami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podwójny sernik  na zimno z morelami i galaretką 1. spód- Na spód blaszki 30x40, poukładać herbatniki.
  • Podwójny sernik  na zimno z morelami i galaretką 2. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Na koniec dodać sok z cytryny i dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na herbatniki i rozsmarować.
  • Podwójny sernik  na zimno z morelami i galaretką 3. Ułożyć warstwę herbatników i trochę sernik schłodzić.
  • Podwójny sernik  na zimno z morelami i galaretką 4. masa 2- Postąpić jak z 1 masą, z tym że po ubiciu śmietanki z serem, dodać porcjami miękką masę Kajmakową. Po zmiksowaniu z żelatyną, wyłożyć i rozsmarować masę w blaszce.
  • Podwójny sernik  na zimno z morelami i galaretką 5. owoce- Odsączone połówki moreli, jeszcze raz przekroić i poukładać na serniku. Sernik schłodzić.
  • Podwójny sernik  na zimno z morelami i galaretką 6. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i odstawić do lekkiego tężenia. Polać górę zastygniętego sernika i ponownie schłodzić. Sernik przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować