Podpieczony Schab Z Szynkowara

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczna domowa wędlina :) Najlepsza jaką do tej pory robiłam z szynkowara. Po prostu pycha !

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu


    Zalewa:
    1,5 litra wody
    2 łyżki soli peklowej
    6-8 kulek pieprzu
    6-8 kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1-1,5 łyżeczki majeranku
    2-3 ząbki czosnku
    około 1 kg schabu bez kości
    Przyprawy do podpieczenia:
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki soli czosnkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny

Podpieczony schab z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie.
    Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę.
  • 2. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował.
  • po peklowniu 3. 3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.
  • 4. 4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.
  • 5. 5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
    do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je.
  • Szynkowar 6. 6. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar.
  • parzenie 7. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny.
  • pod koniec parzenia 8. 8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
    Woda ma mieć temp. 80-85 stopni i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
    9. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75-80 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
  • Uparzony schab przed podpieczeniem 9. 10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
    11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięso, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;)
  • 10. 12. Natarłam je papryką, solą czosnkową i majerankiem, zawinęłam w folię którą skropiłam oliwą i podpiekałam około 20 min w 200 stop. mięsko wyszło przepyszne. Na razie to nasz ulubiony sposób na szynkowarowe mięsko ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować