Podpieczony schab z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie.
Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę.
2.2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował.
3.3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.
4.4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.
5.5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je.
6.6. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar.
7.7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny.
8.8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
Woda ma mieć temp. 80-85 stopni i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
9. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75-80 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
9.10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięso, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;)
10.12. Natarłam je papryką, solą czosnkową i majerankiem, zawinęłam w folię którą skropiłam oliwą i podpiekałam około 20 min w 200 stop. mięsko wyszło przepyszne. Na razie to nasz ulubiony sposób na szynkowarowe mięsko ;)
Komentarze