Podpieczony Schab Z Szynkowara

  • wyświetlono: 3839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Smaczna domowa wędlina :) Najlepsza jaką do tej pory robiłam z szynkowara. Po prostu pycha !

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu


Zalewa:
1,5 litra wody
2 łyżki soli peklowej
6-8 kulek pieprzu
6-8 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1-1,5 łyżeczki majeranku
2-3 ząbki czosnku
około 1 kg schabu bez kości
Przyprawy do podpieczenia:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki soli czosnkowej

Sposób przygotowania przepisu:

Podpieczony Schab Z Szynkowara

  • 1. 1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie.
    Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę.
  • 2. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował.
  • po peklowniu3. 3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.
  • 4. 4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.
  • 5. 5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
    do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je.
  • Szynkowar6. 6. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar.
  • parzenie7. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny.
  • pod koniec parzenia8. 8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
    Woda ma mieć temp. 80-85 stopni i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
    9. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75-80 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
  • Uparzony schab przed podpieczeniem9. 10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
    11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięso, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;)
  • 10. 12. Natarłam je papryką, solą czosnkową i majerankiem, zawinęłam w folię którą skropiłam oliwą i podpiekałam około 20 min w 200 stop. mięsko wyszło przepyszne. Na razie to nasz ulubiony sposób na szynkowarowe mięsko ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

schabWielkanocna Boże Narodzeniena Wielkanocprzyjęcieboże narodzenieimprezawędlinana świętawędlinyna kanapkischab parzonyprzepis_miesiąca1000przepis-miesiaca1000Schab z szynkowaraschab z szynkowaruschab parzony i pieczonydomowa wędlina ze schabu

Komentarze

Podobne przepisy

Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara

Dodane przez: Joanna Kryla

Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara

Pyszna, aromatyczna z delikatną...

Domowa wedlina - indyk z szynkowara

Dodane przez: ewaeu

Domowa wędlina - indyk z szynkowara

Nikogo nie trzeba przekonywać do...

image-09bd5yh

Dodane przez: zrobtosmacznie

SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARA

Nie ma chyba nic lepszego na śniadaniowe...

gotowe

Dodane przez: ziutula

drobiowa oliwkowa wędlina z szynkowara

smaczna, delikatna domowa wędlina...

Wędlina drobiowa z szynkowara

Dodane przez: JOANNA 55a

Wędlina drobiowa z szynkowara

Idealna domowa wędlina na kanapki....

Drobiowa wędlina z serem z szynkowara

Dodane przez: Martyna1991

Drobiowa wędlina z serem z szynkowara

Domowa, delikatna szynka z piersi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE