Podgrzybki z cebulką w marynacie z przecierem pomidorowym

5 (187 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Grzyby w takiej marynacie można zamknąć w słoiku, by poczekały na ich zjedzenie, bądź podać od razu do świeżej bułki czy mięs, wędlin...

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. podgrzybków
    2 cebule
    1/4 szklanki oleju
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki octu
    1 łyżka soli
    5 łyżek cukru
    2 szczypty pieprzu
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek
    słoiki
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Podgrzybki z cebulką w marynacie z przecierem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podgrzybki z cebulką w marynacie z przecierem pomidorowym 1. Grzyby gotuję w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, odsączam, kroję. Do oleju dodaję pokrojoną w prążki cebulę, koncentrat, ocet, cukier,sól, pieprz, doprowadzam do zagotowania, dodaję grzyby, gotuję mieszając przez ok. 10 minut. Przygotowane grzyby nakładam do słoików, zakręcam, pasteryzuję ok. 10 minut, odwracam do góry dnem, gdy wystygną te , które pozostawiam na zimę, wynoszę do spiżarki.

Porady

Używam małych słoików, takich 200 ml. pojemności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować