Placuszki mleczne

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z początku miały to być placuszki jogurtowe, jednak pomieszały mi się składniki, ale wyszło mi to na dobre, ponieważ placuszki wyszły pyszne :) Idealne na początek dnia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka kukurydzianka: 6 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 6 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - mleko (3,2%): 0.75 szklanki
    - olej: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    JABłKA::
    - jabłka średnie: 7 sztuk
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - miód lipowy: 3 łyżki
    - goździki całe: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek i cukier. Dodajemy mleko, jajko i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji, jeśli będzie zbyt gęsta należy dodać jeszcze troszeczkę mleka.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, dodajemy cynamon,miód, goździki, delikatnie podlewamy wodą i prużymy na małym ogniu.
  • 3. W tym samym czasie na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładamy ciasto. Smaży się bardzo szybko, więc robimy to najlepiej na małym ogniu, aby placuszki się przepiekły.
  • 4. Podajemy polane miodem, obsypane cukrem pudrem lub z przygotowanymi wcześniej jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować