Placki ziemniaczane z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu, a smakują podobnie. Warto wypróbować :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 większy ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu naturalnego\
    ½ szklanki płatków owsianych
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy.
    Odcedzamy na drobnym sicie zlewając wodę do innego garnka. Po 15 minutach odlewamy płyn, a do ziemniaków dodajemy pozostałą na spodzie skrobię. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt, zmiksowane (na programie 12, w czasie 20 sekund) płatki owsiane. Doprawiamy solą i pieprzem. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy porcję masy ziemniaczanej i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. W trakcie obracamy placki na drugą stronę, by się równomiernie zezłociły. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować