Placki cukiniowo-ziemniaczane z piekarnika

4.51 (180 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam placki. Przeraża mnie jedynie ilość użytego oleju do smażenia . Więc wymyśliłam wersję light ulubionych placków. Są chrupiące, mniej soczyste, ale niesamowicie smaczne. Polecam zdrowszą wersję placków :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    5 dużych ziemniaków
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka bułki tartej
    1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Sól, pieprz i olej do smarowania
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cukiniowo-ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce, przekroić na pół, wydrążyć i utrzeć na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć również na tarce o dużych oczkach. Dodać do cukinii, wymieszać, dobrze posolić, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić z wody.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę potrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do mieszanki cukiniowo-ziemniaczanej. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dodać przyprawę do kurczaka i pieprz. Następnie wbić jajko, wymieszać, dodać mąkę i bułkę tartą oraz 1 łyżkę oleju. Dobrze wymieszać.
  • 3. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem. Łyżką nakładać na blachy masę plackową, formując płaskie placki. Piec w nagrzanym do 200stC piekarniku 20 minut.

Porady

Z podanych składników wyszło mi 15 placków :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować