placki ziemniaczane

4.5 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane sprawdzą się świetnie jako drugie danie, podane z sosami i surówką. Zachwycą każdego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
    1 duża cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 jajko,
    3 łyżki mąki,
    opcjonalnie łyżka majeranku,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć na druszlak, delikatnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski dodać jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku według uznania oraz majeranek. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron, gotowe placuszki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, cukrem, śmietaną, sosami lub gulaszem.....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować