Placki ziemniaczane po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przedstawiam przepis na placki ziemniaczane po węgiersku, które je się u nas w domu. Jest to placek ziemniaczany podawany z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi. Nam bardzo smakuje, zachęcam do wypróbowania!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    700 g ziemniaków
    2 małe jajka
    czubata łyżka mąki pszennej
    czubata łyżką mąki ziemniaczanej
    łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    olej roślinny do smażenia


    Gulasz:
    1 kg karkówki
    3 łyżki oleju do marynaty
    2 większe cebule
    liść laurowy
    3 ziela angielskie
    6 ziarenek pieprzu
    sól, pieprz
    2 łyżeczki ulubionej przyprawy do mięsa
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku

    Dodatkowo:
    5 - 6 ogórków kiszonych
    1/3 szklanki zimnej wody
    łyżka mąki ziemniaczanej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nagrzać dobrze patelnię, dodać łyżkę oleju i dawać porcje ciasta. Smażyć placki na średniej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony. Po każdym placku dodawać na patelnię olej. Placki odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 2. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i ulubioną przyprawę do mięsa. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. Patelnię nagrzać i wlać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, do momentu, aż się zrumieni. Następnie dodać mięso, smażyć chwilę aż się przypiecze i straci surowość. Wlać wodę, tak żeby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Gulasz gotować 1 - 1,5 godziny do momentu, aż woda z gulaszu się zredukuje a mięso będzie miękkie. Następnie można doprawić gulasz solą i pieprzem. Gulasz zagęścić. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Zawartość szklanki wlać do sosu, gotować chwilę, aż sos stanie się gęsty. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Placki ziemniaczane podawać z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso gulaszowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować