Przedstawiam przepis na placki ziemniaczane po węgiersku, które je się u nas w domu. Jest to placek ziemniaczany podawany z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi. Nam bardzo smakuje, zachęcam do wypróbowania!
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Placki ziemniaczane:
700 g ziemniaków
2 małe jajka
czubata łyżka mąki pszennej
czubata łyżką mąki ziemniaczanej
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
olej roślinny do smażenia
Gulasz:
1 kg karkówki
3 łyżki oleju do marynaty
2 większe cebule
liść laurowy
3 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
sól, pieprz
2 łyżeczki ulubionej przyprawy do mięsa
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
5 - 6 ogórków kiszonych
1/3 szklanki zimnej wody
łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nagrzać dobrze patelnię, dodać łyżkę oleju i dawać porcje ciasta. Smażyć placki na średniej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony. Po każdym placku dodawać na patelnię olej. Placki odsączyć na ręczniku papierowym.
2.Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i ulubioną przyprawę do mięsa. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. Patelnię nagrzać i wlać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, do momentu, aż się zrumieni. Następnie dodać mięso, smażyć chwilę aż się przypiecze i straci surowość. Wlać wodę, tak żeby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Gulasz gotować 1 - 1,5 godziny do momentu, aż woda z gulaszu się zredukuje a mięso będzie miękkie. Następnie można doprawić gulasz solą i pieprzem. Gulasz zagęścić. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Zawartość szklanki wlać do sosu, gotować chwilę, aż sos stanie się gęsty. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Placki ziemniaczane podawać z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi.
Komentarze