Placki ziemniaczane po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Te placki usmażyła mi kiedyś moja babcia, i pokochałem tą potrawę po pierwszym kęsie.

  • 40 min

Składniki:

  • Placki ziemniaczane
    1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz

    Sos
    1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
    2 łyżki mąki
    3 łyżki oleju
    3 cebule, pokrojone w kostkę
    1 ząbek czosnku
    1-1,5 l. wody lub wywaru warzywnego
    200-250 g pieczarek
    2 papryki (czerwona i zielona)
    1 mała marchewka
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Gulasz

Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę i oprószyć mąką.
    Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć podsmażone mięso do dużego rondla.
    Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa.
    Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym (wody powinno być tyle aby przykryć mięso). Wszystko dusić pod przykryciem przez 30 minut.
    Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.
    Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.
    Po 30 minutach duszenia mięsa dodać do niego przygotowane wcześniej warzywa (bez marchewki), koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą w proszku i paprykę słodką. Dusić przez kolejne 40-45 minut. 10 minut przed końcem duszenia gulaszu dodać marchewkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
    W czasie duszenia gulaszu przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Masę ziemniaczaną wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać masę ziemniaczaną (3-4 łyżki na jeden placek). Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
    Aby placki nie traciły ciepła trzymać je piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 50 stopni C.

Porady

Aby ładnie to wyglądało na talerzu, należy położyć jeden placek na drugim i polać sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować