Sos
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
3 cebule, pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
1-1,5 l. wody lub wywaru warzywnego
200-250 g pieczarek
2 papryki (czerwona i zielona)
1 mała marchewka
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól i pieprz
Placki ziemniaczane po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę i oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć podsmażone mięso do dużego rondla.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa.
Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym (wody powinno być tyle aby przykryć mięso). Wszystko dusić pod przykryciem przez 30 minut.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.
Po 30 minutach duszenia mięsa dodać do niego przygotowane wcześniej warzywa (bez marchewki), koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą w proszku i paprykę słodką. Dusić przez kolejne 40-45 minut. 10 minut przed końcem duszenia gulaszu dodać marchewkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
W czasie duszenia gulaszu przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę ziemniaczaną wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać masę ziemniaczaną (3-4 łyżki na jeden placek). Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
Aby placki nie traciły ciepła trzymać je piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 50 stopni C.
Porady
Aby ładnie to wyglądało na talerzu, należy położyć jeden placek na drugim i polać sosem.
Komentarze