Placki dyniowo- waniliowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Takie piękne słoneczko dziś świeciło, że postanowiłam przenieść je na talerz, dlatego na śniadanko zrobiłam pyszny „torcik” dyniowo-waniliowy. To kolejny fit przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g pieczonej dyn
    – 2 jajka
    – 40g cukru trzcinowego ( jeśli dynia jest bardzo słodka można nie dodawać cukru lub dodać inne słodzidło wg uznania)
    – 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    – 100g mąki kukurydzianej
    – 50ml kefiru (temperatury pokojowej)
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Krem:
    – 100g jogurtu typu greckiego
    – 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu ( u mnie czekoladowo-śliwkowy).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Placki

Placki dyniowo- waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać do dyni, wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem, z obu stron na rumiano, po około 2-3min z każdej strony. Ciasto wykładać dużą łyżką, delikatnie przyklepując tak, aby powstał większy placek.
    Jogurt wymieszać z dżemem, posmarować kolejno placki tworząc „torcik” lub podawać osobno z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować