Placek kukurydziany z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Piegowate ciasto z płatków kukurydzianych. Prosty w przygotowaniu placek z pewnością zasmakuje najmłodszym, a i nieco starsi z apetytem sięgną po niejeden kawałek.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
    300 g śmietany 18%
    ½ szklanki oleju
    3 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki suchego maku niebieskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery

Placek kukurydziany z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek kukurydziany z makiem 1. Płatki wsypać do miski, dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 1 godzinę.
    Do osobnego naczynia wsypać cukier zwykły i waniliowy, wlać olej i wbić jajka. Składniki utrzeć trzepaczką. Następnie dołożyć płatki ze śmietaną, wsypać sodę, proszek do pieczenia oraz mak i ponownie utrzeć.
  • Placek kukurydziany z makiem 2. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 45 w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować