Piegowate ciasto z płatków kukurydzianych. Prosty w przygotowaniu placek z pewnością zasmakuje najmłodszym, a i nieco starsi z apetytem sięgną po niejeden kawałek.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki płatków kukurydzianych
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
300 g śmietany 18%
½ szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku niebieskiego
Placek kukurydziany z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki wsypać do miski, dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 1 godzinę.
Do osobnego naczynia wsypać cukier zwykły i waniliowy, wlać olej i wbić jajka. Składniki utrzeć trzepaczką. Następnie dołożyć płatki ze śmietaną, wsypać sodę, proszek do pieczenia oraz mak i ponownie utrzeć.
2.Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 45 w temp. 180°C.
Komentarze