Domowe wypieki w zdrowej wersji. Ciasto z dodatkiem płatków owsianych, maku oraz śliwek, o przyjemnym aromacie przyprawy do piernika. Warte spróbowania, a wyrzuty sumienia, gdy sięgamy po kolejny kawałek o wiele mniejsze. Polecam!
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
1 szklanka cukru
2 jajka
4 łyżki śmietany 18%
250 g miękkiego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki suchego maku niebieskiego
300 g śliwek bez pestek – podzielone na połówki (świeże lub z kompotu)
Ciasto owsiane z makiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło/margarynę utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, dodawać kolejno – jajka, śmietanę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i mak. Wsypać płatki owsiane i wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
2.Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki stroną przekrojoną do góry i lekko docisnąć.
Piec 50 min (200 st. C).
Komentarze