Placek kukurydziany ze śliwkami

4.99 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Miał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I wyszło pysznie :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Blacha 40x15

    1 szklanka mąki kukurydzianej

    1 szklanka mąki krupczatki

    4 jaja

    1 szklanka cukru demerara

    50 g margaryny

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ok 20 śliwek

    sól
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Placek kukurydziany ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym rondelku rozpuszczamy margarynę.

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy.
  • 2. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały.

    Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy śliwki (lub inne owoce). Ja mam śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy.

    Podajemy polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Śliwki

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować