Ciasto kukurydziane z marchewką, makiem i prażonym sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebanalne ciasto na bazie purre ze słodkiej kukurydzy z zalewy. Dodatkowo marchewka, mak oraz prażone ziarna sezamu. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Ciasto puszyste i wilgotne. Warte wypróbowania.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 pakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    ½ szklanki oleju
    200 g śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g kukurydzy konserwowej
    150 g obranej marchewki (1 większa sztuka)
    2 łyżki suchego maku niebieskiego
    2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Ciasto kukurydziane z marchewką, makiem i prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kukurydziane z marchewką, makiem i prażonym sezamem 1. Kukurydzę oraz śmietanę umieścić w wysokim naczyniu i zblendować.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodać kolejno – olej, kukurydzę ze śmietaną, proszek do pieczenia, sodę, proszek budyniowy, mąkę. Na końcu dołożyć startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, mak i sezam, po czym całość wymieszać łyżką.
  • Ciasto kukurydziane z marchewką, makiem i prażonym sezamem 2. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto kukurydziane z marchewką, makiem i prażonym sezamem 3. Piec 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

ciasto      z biszkoptami

To może cię zainteresować