Niebanalne ciasto na bazie purre ze słodkiej kukurydzy z zalewy. Dodatkowo marchewka, mak oraz prażone ziarna sezamu. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Ciasto puszyste i wilgotne. Warte wypróbowania.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 pakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 szklanka cukru
3 jajka
½ szklanki oleju
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g kukurydzy konserwowej
150 g obranej marchewki (1 większa sztuka)
2 łyżki suchego maku niebieskiego
2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
Ciasto kukurydziane z marchewką, makiem i prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę oraz śmietanę umieścić w wysokim naczyniu i zblendować.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodać kolejno – olej, kukurydzę ze śmietaną, proszek do pieczenia, sodę, proszek budyniowy, mąkę. Na końcu dołożyć startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, mak i sezam, po czym całość wymieszać łyżką.
2.Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze