Domowe sucharki cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Po co kupować lubiane przez większość z nas chrupiące kromeczki, jeśli można je zrobić samemu w domu, a ich wykonanie jest prostsze niż by się mogło zdawać.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta szklanka cukru
    330 g śmietany 18% tłuszczu
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka aromatu migdałowego (olejek migdałowy)
    2 łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Babki Placek Desery Ciastka Tosty

Domowe sucharki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe sucharki cynamonowe 1. Za pomocą rózgi kuchennej lub miksera utrzeć śmietanę, olej oraz jajko. Nadal ucierając, dodać kolejno – cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, aromat. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto, które odłożyć na co najmniej 30 min w chłodne miejsce.
    Ciasto przełożyć do formy keksowej (12 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 – 55 min (180 st. C).
  • Domowe sucharki cynamonowe 2. Po wystudzeniu, następnego dnia ciasto pokroić na cienkie kromki (cieńsze niż 1 cm), które ułożyć na suchej blasze. Piec do zrumienienia 20 – 25 min (180 st. C).

Porady

Domowe sucharki nadają się do dłuższego przechowywania – w zamkniętym słoju lub puszce w suchym i chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Olej Śmietana Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować