Pizza i figami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienna domowa pizza z szynką parmeńską i figami. Jest obłędna w smaku, pierwszy raz robiłam z figami. Wiadomo najlepszy byłby piec do wypieku pizzy. Ale jak się nie ma trzeba się zadowolić piekarnikiem kuchennym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    250 g mąki pszennej typ 500
    150 ml letniej wody
    1/3 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    2 łyżki oliwy
    2 dkg drożdży



    farsz:

    125g sera mozzarella

    50 g sera niebieski blue

    100 g szynki parmeńskiej

    5 fig

    8 oliwek czarnych

    1 garść roszponki

    1 cebula czerwona

    przyprawa do pizzy

    oliwa do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi.
  • 2. Układam plastry mozzarelli, pokrojone figi, posypuję połową sera niebieskiego, dodaję cebulę czerwoną piórka. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam plastry szynki, oliwki, roszponkę. Posypuję resztą sera blue. Podaję z oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować