Sernik z figami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach sernik z figami skropionymi miodem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników maślano-kakaowych
    70 g stopionego masła
    Sernik:
    1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    4 duże jajka
    250 ml mleka kokosowego
    220 g cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 budyń śmietankowy
    Polewa:
    50 g czekolady gorzkiej
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki masła
    Dodatkowo:
    6 fig
    2 łyżki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Herbaty Jajko

Sernik z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Ciastkami wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
    Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, mleczko kokosowe i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi figami i polać płynnym miodem. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać boki sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować