Pizza z dwoma serami, figami i szparagami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To połączenie na pizzy musiało powstać. Uwielbiamy figi i ser kozi. Wyszło pysznie

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 szczypta soli
    7 g świeżych drożdży
    1 szczypta cukru
    270 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Pesto z rukoli:
    1 garść rukoli
    1 łyżka orzechów włoskich
    1 ząbek czosnku
    70 ml oliwy z orzechów włoskich
    sól, pieprz

    Dodatki:
    2-3 świeże figi
    4-5 zielonych szparagów
    150 g koziego sera (roladka)
    125 mozzarelli w kulce
    1 czerwona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z dwoma serami, figami i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru. Kidy drożdże staną się płynne, dodajemy do mąki. Następnie wlewamy wodę, oliwę i wyrabiamy na gładko. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

    Pesto z rukoli:

    Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem.

    Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli.

    Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kozi ser Mozzarella Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować