Piwoszki z galaretką

5 (158 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Kruche , delikatne ciasteczka o maślanym smaku ze słodkim akcentem które oddaje piwo i cukier puder.Ciasto w smaku przypomina francuskie , jest bardzo lekkie.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ( Składniki na ok. 80 średniej wielkości ciasteczek)
    200g.miękkiego masła śmietankowego 82%
    4 łyżki cukru pudru
    3,5 szklanki mąki pszennej
    300ml. jasnego zimnego piwa
    Galaretka poziomkowa lub swoja ulubiona
    Dodatkowo:
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Piwoszki z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło przełożyć do miski , wsypać cukier puder , utrzeć dokładnie na puch.
    Do masła dodać mąkę oraz wlać piwo , wyrobić gładkie lekko elastyczne ciasto.
    Zawinąć je w folię spożywczą , odłożyć do lodówki na 2-3h.
    .
  • 2. W czasie gdy ciasto leżakuję galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.
  • ciasteczka 3. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki pszennej , odcinać po kawałku ciasta ,rozwałkować na ok 1cm. placek. Wycinać dowolną foremką ciasteczka.
    Na każdym ciasteczku zrobić dołek za pomocą np. małej okrągłej lub kwadratowej zakrętki.
  • ciasteczka 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć ciasteczka.
    Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Po wyjęciu z piekarnika ponownie docisnąć zrobiony przed pieczeniem dołek w ciasteczku.
    Odstawić do wystygnięcia.
  • 5. W dołek każdego ciasteczka nalewać tężejącą galaretkę.
    Odstawić do całkowitego stężenia galaretki.
    Ciasteczka najlepiej smakują po upływie paru godz. lub na drugi dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować