Kruche , delikatne ciasteczka o maślanym smaku ze słodkim akcentem które oddaje piwo i cukier puder.Ciasto w smaku przypomina francuskie , jest bardzo lekkie.
45 min
Dla 5 osób
Składniki:
( Składniki na ok. 80 średniej wielkości ciasteczek)
200g.miękkiego masła śmietankowego 82%
4 łyżki cukru pudru
3,5 szklanki mąki pszennej
300ml. jasnego zimnego piwa
Galaretka poziomkowa lub swoja ulubiona
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
Piwoszki z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło przełożyć do miski , wsypać cukier puder , utrzeć dokładnie na puch.
Do masła dodać mąkę oraz wlać piwo , wyrobić gładkie lekko elastyczne ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą , odłożyć do lodówki na 2-3h.
.
2.W czasie gdy ciasto leżakuję galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.
3.Stolnicę oprószyć odrobiną mąki pszennej , odcinać po kawałku ciasta ,rozwałkować na ok 1cm. placek. Wycinać dowolną foremką ciasteczka.
Na każdym ciasteczku zrobić dołek za pomocą np. małej okrągłej lub kwadratowej zakrętki.
4.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć ciasteczka.
Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Po wyjęciu z piekarnika ponownie docisnąć zrobiony przed pieczeniem dołek w ciasteczku.
Odstawić do wystygnięcia.
5.W dołek każdego ciasteczka nalewać tężejącą galaretkę.
Odstawić do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasteczka najlepiej smakują po upływie paru godz. lub na drugi dzień
Komentarze