Ciasteczka piwoszki

4.68 (240 ocen)

Czasami warto sięgać do starych sprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Te mało wymyślne przepisy czasami są dużo lepsze jak te "przekombinowane". Do upieczenia tych ciasteczek potrzeba na ciasto tylko trzy składniki plus marmolada i lukier. A są takie pyszne.

Składniki:


  • Ciasto:
    500 g margaryny
    4 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl jasnego piwa
    Do nadzienia:
    marmolada
    Lukier:
    3-4 łyżki cukru do polew
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.68 (240 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka piwoszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę przekroić na pół i zamrozić. Zamrożoną zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać mąkę , piwo i zagnieść ciasto. ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na lekko podsypanym blacie na grubość około 3-4 mm i pokroić na kwadraty 5*5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć marmoladę i zwinąć przeciwległe rogi. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
    Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek.
    Zimne ciasteczka polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować